Thursday, December 31, 2009

xpdc dakwah sambutan tahun baru 2010



hari: khamis, malam jumaat
tarikh: 31 disember 2009/1 januari 2010
lokasi:teluk cempedak


org ramai menyambut tahun baru di persisiran pantai





para peserta xpdc dakwah




ekspedisi dakwah sewaktu sambutan tahun baru 2010.
Tuhan, bantulah kami membina bangsa dan negara kami ke arah yang lebih baik.

Tuesday, December 15, 2009

Manikam Kalbu yang menghiris sukma



Selesai membaca novel manikam kalbu yang sarat dengat ilmu, padat dengan pengertian dan diselit lelucon mencuit hati.

Seronok sekali membaca banyak tentang fabric, busana dah pakaian di dalam buku ini. Banyak yang saya tidak fahami, cuba ada sikit- sikit yang mampu dihadam. Penjelasan jahitan sembat susup tu saya tahu sebab biasa buat dan saya baru tahu Cindai adalah sejenis kain bukan semata lagu Siti Nurhaliza!
Teringat lawatan ke Pusat Tenun di Raja Pahang sambil membaca buku ni. Dari proses mewarnakan benang, memintal benang dalam gunungan, dan menjadikan ia dalam bentuk kain.



Sesiapa memakai tetapi terbuka aurat

Tanda imannya sudah berkarat

Tanda orang yang tidak semenggah

Berkain baju berdedah- dedah

Barangsiapa memakai singkap menyingkap

Tanda dirinya tiada beradab

Adab orang melayu jati

Berkain baju berhati- hati

Apabila berkain baju yang tipis

Di siulah tempat setan dan iblis

Apabila memakai baju terlalu jarang

Malu tak ada

Aib pun hilang

Sesiapa memakai akan pakaian yang tembus mata

Tanda dirinya di dalam nista

Ingat lah apabila memakai yang ketat ketat

Agama hilang binasa adat

Barangsiapa berbaju sempit

Imannya malap jiwanya sedikit

Tanda Melayu memegang adat

pantang dia berbaju ketat

Tanda orang beriman teguh

pakaian sempit memang dijauh

Faisal Tehrani- manikam kalbu-



Terasa segar sekali. Saya percaya ini yang saya mahukan dari sebuah tulisan. Teguran dan kawalan perlu wujud. Jangan kerana biasa maka ia tidak mengapa, sedang Tuhan tidak pernah alpa, setiap perbuatan itu akan dipertanggungjawabkan.

Saturday, October 31, 2009

Pharmacology of the Peripheral Nervous System (PNS)



reference: merk manual of medical info.

Types of receptors

Body’s natural agonist

Resulting action

Drugs that target the receptor

Adrenergic




Alpha 1

Epinephrine & norepinephrine

Fight or flight reactions; constriction of the blood vessels in the skin, digestive tract and urinary tract, breakdown of glucose in the liver (releasing energy, a decrease in the activity of stomach & intestine & contraction of smooth muscle in the genital & urinary organs.

Agonist: methoxamine, phenylephrine.

Antagonist: doxazosin, prazosin, tamsulosin & terazosin

Alpha 2

Epinephrine & norepinephrine

A decrease in insulin secretion, in the clumping of platelets, in the constriction of the blood vessels in the skin & intestine and in the release of norepinephrine from nerves.

Agonist: clonidine.

Antagonist: yohimbine

Beta 1

Epinephrine &norepinephrine

An increase in heart rate, in the force of heart contraction & in secretion of rennin ( a hormone in controlling blood pressure)

Agonist: dobutamine, isoproterenol.


Antagonist: beta- blockers (used to treat beta blockers and hypertension) atenolol, metaprolol.

Beta 2

Epinephrine &norepinephrine

Dilatation of smooth muscle in the blood vessels, airways, digestive tract, breakdown of glycogen in skeletal muscle (releasing glucose energy).

Agonist: albuterol, isoetharine and terbetaline.


Antagonist: propanolol

CHOLINERGIC




muscarinic

Acetylcholine

A decrease in heart rate and the force of the heart’s contraction, constriction of airways, dilatation of blood vessel throughout the body and an increase in activity of the stomach, intestines, bladder & salivary, lacrimal & sweat gland

Agonist: bethanechol & carbachol


Antagonist: atropine, ipratropium & scopolamine

Nicotine

Acetylcholine

Contraction of skeletal muscle

Agonist: not commonly used

Antagonist: attacurium, pancuronium, tubocurarine

Monday, October 5, 2009

The 1st IIUM National Pharmacy Quiz 2009


Alhamdulillah, pujian dan kesyukuran sebanyaknya kepada Allah. Tiada apa lagi yang lebih baik untuk diungkapkan selepas berlalunya 2 hari sebelum ini. Saya masih lagi berasa teruja apabila memikirkan apa yang saya lihat tertulis di atas kertas 2 @ 3 bulan yang lepas adalah kenyataan pada hari kelmarin dan semalam.

Penghargaan terstimewa untuk sub com saya : Ainani, Huda, Hazwani, Hanis, Nadhirah dan juga untuk Fazila, Wani Mohd atas kerja keras . Quiz moderator yang dipulun habis habisan oleh kami untuk menjadi yang anda saksikan, hebat, bergaya dan meyakinkan: Ani,Ariffah, Rostam dan Izzat. Rakan- rakan komiti yang lain terutama untuk Prep n Tech; time kasih angkut meja, angkut white board, pasang seketing meja dan sume kerja2 teknikal. Untuk Programme Coordinator, Catering: time kasih simpan makanan u kami yg sibuk dan quiz moderator yang sangat cuak sampai x lalu makan..dan all Multimedia guys. They really talk less, give less expression but awesomely doing outstanding jobs. Untuk Public Relation, kak Iqa: time kasih bebanyaknya. Kak salwa dari prizes and Izhar Registartion, dan juga istimewa untuk orang atasan Azwadi Programme Manager dan kak Nali Asst PM; unspoken appreciation from me to both of you . Dan semua kawan2 lain yang tidak tersebut dan tertulis nama dan kebaikannya. Semoga Allah membalas segala jasa baik kalian dengan balasan syurga.

Saya memohon maaf ada tersalah perkatan, terkasar bahasa , mengarah sana sini. Mana2 lebih dan mana2 kurang. All over the times, sadly situation reveals our true attitude not shape it. Mohon Maaf Zahir dan batin.

My mum had once told me that the most beautiful moments in one’s life is when being a student during campus life. When I ask her why she told me with tender smile “experience it by yourself, you will know”. Ummi, it’s true, I really treasure today’s moment and it is indeed, really beautiful and remarkable.

This is Hajar, the Head Committee for Quiz Coordinator, signing off =)

NST 30hb Sept
http://www.nst. com.my/articles/ 20ftra/Article/ index_html

Berita Minggu 4oct
http://www.bharian. com.my/Current_ News/BH/Sunday/ Nasional/ 20091003234514/ Article/


Saturday, August 15, 2009

persistent
is the fire within
fueled by BELIEF
and fanned
by the mind of COURAGE


..kuala lumpur..

Saturday, July 25, 2009

our new building...

the night view
pandangan hadapan
the first product that was successfully made in the new lab..ASPIRIN!
tiada orang di dalam gambar...semua ralit wat aspirin.yea ke?
sekarang ada..seorang dari belakang..
this is the best pic..tangga besar dari pandangan atas..uia y phothogenic.
uia kuantan..still under construction
new parking lot..
cuba kira ada berapa tingkat..lecture hall kami di bawah lagi, bgunan ni separuh 5 tingkat, separuh 6 tingkat.
KOM yang ditumpangi selama 7 generasi...jasamu dikenang.
mahallah..
logo sekolah di mana mana..
during pathology lecture..currently doing double degree. B.Pharm & MBBS..bachelor of pharmacy & members of back bench society..not medical bahelor & bachelor of surgery!


Kuliyyah of Pharmacy 2009

"ini termasuk kurnia Tuhanku untuk mengujiku, apakah aku bersyukur atau mengingkari (nikmatnya). barangsiapa bersyukur maka sesungguhnya dia bersyukur untuk (kebaikan) dirinya sendiri, dan barangsiapa ingkar maka sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, Maha Mulia"
an- naml:40


"This is by the Grace of my Lord!- to test me whether I am grateful or ungrateful! and if any is grateful, truly his gratitude is (a gain) for his own soul; but if any is ungrateful, truly my Lord is Free of all Needs, Supreme in Honour !"
an- naml:40

Tuesday, July 7, 2009

pengalaman di landa ribut H1N1


Hari ini hari Rabu. Berakhirnya tempoh perintah kurantin ku. Arahan berkurung ini bukan main- main, dapat dokumen perintah dari Kementerian Kesihatan.kalau tak ikut kena denda, kena penjara.erk..hehe. Pergi symposium hujung bulan lepas sangat seronok. Jumpa ramai orang, timba banyak pengalaman dan rasa terseksa bila susahnya nak cakap dengan org jepun yang tak pandai bahasa inggeris dan orang singapura yang cakap laju giler apa pun tak faham.haha. tapi rasa sangat bangga bila kena puji your English is good dengan seorang budak singapura ni. Dia sebenarnya susah sebab payah nak borak ngan orang dari tempat lain dan suka bila dapat borak dengan saya dengan baik lebih lebih lagi lepas saya beritahu dia I SPEAK MALAY ALL OVER THE TIME. Later when I told my mum about this, she said I should add that I SPEAK MALAY IN KELANTANESE STYLE, NOT USING PROPER MALAY! =)

Penang sangat menarik. Gumbira dapat kembali ke masa lalu yg indah..zaman kanak- kanak.pg bukit bendera, makan nasi kandar. Berjalan jalan memang seronok, yang tak syok--duit habis…

Sewaktu dinner welcome party sewaktu symposium, sume 5 orang yang duduk di dining table semua dari 5 negara berbeza. Malaysia, Jepun, Korea, Taiwan, Singapura. Tiba tiba kawan Singapura ni tanya saya “what’s ur opinion ur government teach Science and Math in English?”. Terkejut gak saya dapat soalan ni. Tapi saya goreng la jawapan. Goreng, goreng sampai masak.hua hua. Lepas tu kami round table tanya sume org cara pembelajaran di negara masing- masing. Sume cakap our text book, our lecture and exams are in our own MOTHER TOUNGE. Wah, jeles2 (gumam saya dalam hati). Last last, Immanuel kata kat saya “ u better learn it in your own language OTHERWISE U WILL LOST YOUR OWN IDENTITY. Wah2 (saya 200% setuju!). contoh terbaik nya dia lah, budak cina yang tak reti cakap cina dan tulis cina. Cakap sikit2 je boleh. Bahasa melayu pun tak reti..org singapura.

Ok, tapi Bahasa Inggeris sangat penting jugak taw. Budak Jepun yang dok sekumpulan dengan saya x reti sangat BI. Sian dia. Cakap benda mudah2 je, x leh berbual secara intelektual dan ilmiah. Saya percaya jika soal LANGUAGE IS A BARRIER ini mampu dirobohkan bahyak perkara yang boleh dikongsikan bersama. Tapi pengajaran terbaik yang saya dapat ialah keberanian dan sikap tidak malu dan sikap tidak peduli pandangan orang untuk berusaha dan berjaya mereka ini sangat mengagumkan. Dengan tahap penguasaan Bahasa Inggeris yang lemah (jauh lebih baik kawan kawan sekelas saya yang lain bila kita buat presentation) mereka tak malu pun pergi cakap BI kat depan. Bila orang tanya soalan mereka minta soalan diulang dan diajukan dengan nada yang lebh perlahan, slower please. Org tanya lain, jawab lain. 2 3 kali soalan yang sama ditanya..mereka jawab sorry, I cannot answer that, I don’t understand.rasa kesian amat. Tapi AMAT KAGUM dengan keberanian mereka untuk mencuba. Kawan saya di sebelah berbisik “BI kita jauh lebih baik dari diorg tapi kita tak berani macam tu kan?”. Ya2, saya setuju.

Penguasaan terhadap bahasa asing perlu dipertingkatkan. Tidak perlu mewajibkan lulus Bahasa Inggeris untuk dapat sijil SPM, cukuplah memperkasakan system pembelajaran bahasa Inggeris selama 6 tahun di sekolah rendah dan 5 tahun di sekolah menengah. Mewujudkan perasaan berani dalam jiwa setiap orang untuk meneroka ilmu ilmu baru dan masih menjunjung tinggi warisan bangsa dan agama!

Ada banyak lagi cerita yang menarik dan panas.hehe.kena dengar dari mulut. Saya mahu bercerita with full of expression & emotion. (saya sangat cenderung mencampur adukkan 2 bahasa ini, ini sebenarnya tidak elok..jgn tiru ya)

Hari ini seronok boleh keluar dari rumah dan tak perlu pakai mask lagi. Terima kasih kepada kawan2 yang bertanya khabar. Kalau sesiapa yang telefon mesti cakap bunyi macam sihat, x sakit pun.hehe.memang saya sihat pun. Ia adalah sebuah pengalaman berharga yang membina kekuatan emosi. EQ. apabila setiap hari ada kawan kawan yang disahkan positif, saya rasa macam terjelepuk jatuh dan menangis.sangat takut. Dan saya akan mengingatkan diri sendiri SENTIASA yang saya perlu sihat dan kuat.doktor tanya setiap hari..”Hajar apa khabar hari ini? Sihat? Rasa macam nak demam?batuk?selsema?muntah? (semua symtom2 H1N1). Saya akan menjawab dengan penuh yakin, saya sihat doctor dan akan terus sihat sehingga tempoh kuarantin ini berakhir!.my mum said..calm down, take this as a challenge. Bila saya beritahu ayah saya, saya rasa macam badan saya panas ayah saya gelak..”don’t psycho yourself, bertenang”. Suhu badan normal setiap hari. 37.4, 37.1, 36.7, 35.9..bila saya diarahkan pulang ke kubang kerian dari kuantan tapi stranded (help me, I don’t know the correct Malay term for this) di Kuala Berang kerana kereta ayah saya rosak saya percaya saya telah mencipta kekecohan bukan kepalang di kalangan Jabatan Kesihatan di ketiga- tiga negeri Pantai Timur. Telepon bimbit saya tidak henti henti berbunyi;

“Hello, saya dari pejabat kesihatan Kuala Berang, Hajar sihat?”

“Hello, saya dari pusat kawalan H1N1 Kuantan Pahang, Bagaimana keadaan awak sekarang?”

“Hello, saya dari Hospital Kota Bharu, awak tahu kan kawan awak dah positif, awak di mana sekarang?ada apa- apa symptom?”

“Hello, saya dari pejabat kesihatan Kota Bharu, awak tak apa- apa kan?masih sihat? Masa ini saya rasa kelakar sangat dan tergelak- gelak. “Encik, saya sihat, ramai betul orang tanya khabar saya hari ni” pegawai kesihatan tu jawab “Mestilah, awak popular sekarang taw”=)

Terima kasih Tuhan atas pengalaman berharga ini. Saya memohon yang terbaik dan meminta agar 9 kawan- kawan saya yang disahkan positif akan sembuh.amen.