Wednesday, May 13, 2009

Community pharmacy posting

today is my fifth day. kota bharu have a lot of pharmacy retail outlet as kubang kerian itself own five. luckily, i am here.

Apa maksud contraindication dalam leaflet tu?

Contraindication? (referring to MIMS) mari kita tengok contoh kat sini…bla bla blab la bla. You faham x? faham2. I answered which surely unsatisfied him. Betul ke you faham? Kita ambik contoh lain lah yang lebih mudah lagi. Ok tengok kalau contoh nya ubat ni Claritin. Sume org boleh guna kecuali sesape yg ada masalah severe hypertension. Tu lah maksud contraindication.

Adverse effect dengan side effect sama tak?

Sama je tu.

Adakah semua ubat batuk dikenali sebagai expectorant?

No. ubat batuk yang boleh mencairkan kahak sahaja yang dipanggil expectorant. Bukan semua ubat batuk ada expectorant bergantung lah samada nak rawat wet cought atau dry cought. You tengok contoh kat sini.

Kemudian saya ditunjukkan semua ubat batuk yang ada kat belakang kaunter kashier. Ubat batuk cap ibu dan anak etc.

You tengoklah label, ia akan state samada expectorant atau tak.

Apa beza ubat batuk ni dengan ubat batuk dekat belakang yang disimpan dalam sealed cupboard?

Ha, ni ubat batuk OTC, yg belakang dikenali sebagai poison atau controlled medicine.

You know OTC?

Dengan yakin dan penuh konfidennya saya jawab. Yes, Over The Counter.

Correct. Ubat batuk ni you boleh beli kat mana mana..kedai runcit, 7 eleven tapi ubat batuk kat belakang tu boleh beli kat kedai farmasi je. Kenapa dia dipanggil poison?sekarang tak guna istilah tu dah sebab org takut nak guna.eh, racun, boleh guna ke..sekarang kita panggil ubat terkawal.jadi orang tak takut.

Ada lagi nak Tanya?

Takda. Saya dah siapkan semua oral preparation.

Done for today.

4 comments:

Azli Ahad said...

waaaa
semangat btol akak ni...
ahahahaha
bagus lah
all d best then!
=)

Zenki said...

Em, Gud. Keep it up. :)

cahaya bisikan rahsia said...

k.ha yang disayangi..
ngeh3
bagus2

wanita mustanir said...

Salam ukhwah,

Pharmacist to be??

All the best..(^_^)